Vraag en Antwoord - Semco teak producten

teak care europe
best teak cleaner
beste teak olie

Let op alle producten: uitverkochtnieuwe voorraad verwacht 10 juni

Ga naar de inhoud

Vraag en Antwoord


SEMCO Teak Products - Veel gestelde vragen

Hoeveel SEMCO Teak Cleaner en Sealer heb ik nodig?
De hoeveelheid die nodig is hangt af van de staat waarin het teakhout zich bevindt en hoe het te behandelen teakhout eruit ziet. Het gemiddelde gebruik is 6 tot 12 vierkante meter per liter product per laag. Dit geldt zowel voor de cleaner als de sealer. Voor een herhalingsbehandeling met alleen sealer is het gebruik ongeveer  8 tot 14vierkante meter per liter. Als het teakhout erg droog is en scheuren vertoont kan het gebruik wat meer zijn, is daarentegen het teakhout van hoge kwaliteit en dict van struktuur dan is het verbruik wat minder. Voor tuinmeubelen geld meestal dat je 4 stuks tuinmeubelen kan cleanen en of sealen met 1 liter produkt (bij een eerste behandeling).


Tast SEMCO de deknaden van mijn teakdek aan?
Volgens de fabrikant kunnen zowel de Cleaner als de Sealer rubber deknaden die van polyurethaan zijn of die polyurethaan bevatten beschadigen. Wij hebben dit echter zelf nog nooit kunnen constateren, noch met deknaden van polyurethaan kit, noch met deknaden van op polymeren gebaseerde kitten. Wij adviseren u echter eerst op een onopvallende plaats eerst een proef te doen om eventuele reakties te testen. Wij hebben in het verleden wel andere cleaners getest waar men de rubber deknaden na het cleanen moest behandelen met talkpoeder omdat deze kleverig werden. Bij SEMCO cleaner hebben wij dit echter nooit geconstateerd. Ook hebben wij noch van gebruikers noch van onze wederverkopers hierover ooit klachten of opmerkingen hierover mogen ontvangen.


Verwijdert de cleaner ook de vernislaag van mijn teak?
Nee, SEMCO Teak Cleaner verwijdert geen lak en/of vernis van teakhout, daarvoor zijn andere middelen beschikbaar. SEMCO Teak Cleaner verwijderd vuil en vergrijzing van teakhout, het is een reinigingsmiddel.


Mijn dek is behandeld met teakolie, kan ik dat met de cleaner verwijderen?
De SEMCO Teak Cleaner verwijderd naast vuil, vlekken en groene aanslag in de meeste gevallen ook teakolie van Uw teakhout. Soms kan enkele malen opnieuw cleanen het resultaat verbeteren.


Mijn boot staat 's winters buiten kan ik voorkomen dat mijn dek groen wordt?
Wanneer u schip zich in de winter buiten bevindt en er groene algen en mossen op nestelen kunt u dit voorkomen door te behandelen met SEMCO sealer. Als het teak reeds eerder behandeld is raden wij u aan om na het vaarseizoen omstreeks september of oktober een extra laag sealer aan te brengen. Dit zal niet voor 100% voorkomen dat uw hout toch nog wat groen zal worden, echter het groen zal zich niet meer op het hout vastzetten en in het voorjaar met water en sop eenvoudig te verwijderen zijn.
Kan ik de sealer ook op mijn grijze teak aanbrengen?
Het is niet aan te bevelen om SEMCO Teak Sealer aan te brengen op een vergrijsd teakdek, de vergrijzing is eigenlijk dood hout. Wanneer u dat gaat behandelen met sealer zou de enige sealer die dan nog enigszins bruikbaar is de pigmentloze 'Cleartone' kunnen zijn. Echter het dode hout zal zoveel opnemen dat vele lagen moeten worden aangebracht. Daarnaast zal van het hout waar b.v. gelopen word de vergrijsde laag sterk afslijten omdat deze erg zacht is. Het resultaat zal niet bevredigend zijn en derhalve weggegooid geld. Als u van grijze teak houdt en een teakdek dat er verzorgd uitziet niet mooi vind is SEMCO geen oplossing voor u.


Wordt mijn dek glad wanneer ik de sealer heb aangebracht?
Nee, Uw dek wordt NIET glad als u SEMCO Sealer aanbrengt. Het gebruik van SEMCO Teak Sealer veranderd niets aan de natuurlijke eigenschappen van teakhout, en omdat het tengevolge van de sealer waterafstotend wordt en er zich geen of nauwelijks nog groene algen op het houtoppervlak de kans krijgen zicht te ontwikkelen verbetert het juist de slibvastheid van het hout.


Kan SEMCO alleen voor teakhout worden gebruikt?
Nee, SEMCO is niet alleen geschikt voor teakhout, maar kan op vrijwel elke hardhoutsoort worden gebruikt. Wijzelf hebben o.a. proeven gedaan op vlonders van Azobe en Bankirai die 's winters spekglad waren vanwege de groene algen die zich hadden gevestigd. Na reinigen met SEMCO Cleaner en vervolgens te zijn behandeld met SEMCO Sealer bleven deze vlonders meer dan 6 maanden zowel schoon als algenvrij.


Kan ik op mijn nieuwe teakdek direct sealer aanbrengen?
Ja, u kunt op nieuw teakhout sealer aan brengen, houdt er echter rekening mee dat als het hout nieuw is en recent opgeschuurd er natuurlijke vetten naar de oppervlakte van het hout zijn gekomen en deze zich hebben vermengd met schuurstof. Dit mengsel van vet en stof heeft zich o.a. gevestigd in de nerven van het hout. Hierdoor zal het hout niet of nauwelijks sealer kunnen opnemen. U dient te wachten met het aanbrengen van sealer tot de vettige substantie uit de nerven en porien van het hout verdwenen zijn. Als het hout in de buitenlucht staat en is blootgesteld aan zon, regen en wind is meestal na 3 tot 6 weken deze vettige substantie verdwenen. Daarna is het raadzaam het te behandelen oppervlak eerst te reinigen met water wat is voorzien van een wasmiddel wat ontvet, een afwasmiddel is hiervoor het aangewezen product. Daarna overvloedig spoelen met stromend water en minimaal 24 uur wachten alvorens SEMCO Sealer aan te brengen.


©2018-2020 Aricom
Terug naar de inhoud